Donkervoort — Een biografie over ondernemerschap, tegenwind en heel veel pk’s

€50.00 *

Prices incl. VAT plus shipping costs

Free of shipping costs inside Germany

Ready for immediate shipment
Delivery time appr. 1-3 workdays (inside Germany)

  • 9461261101
  • 9789461261106
door Koos Woltjes Perfectionistisch, visionair, eigenzinnig: autofabrikant Joop Donkervoort... more
Donkervoort — Een biografie over ondernemerschap, tegenwind en heel veel pk’s

door Koos Woltjes

Perfectionistisch, visionair, eigenzinnig: autofabrikant Joop Donkervoort is even uniek als zijn sportwagens. In een biografie is te lezen hoe het kleine Donkervoort in Lelystad de lieveling kon worden van ’s werelds grootste autoliefhebbers en autofabrikanten.

Je ziet ze alleen op mooie dagen rijden: de sportwagens van Donkervoort. En voordat je ze goed hebt kunnen bekijken, zijn ze al weer weggescheurd. Donkervoorts behoren dan ook tot de snelste productiewagens ter wereld. Ze worden met de hand gebouwd met de nieuwste technieken, elk jaar verlaten nog geen honderd sportwagens de fabriek in Lelystad.

Donkervoorts zijn het geesteskind van Joop Donkervoort, die ze 36 jaar geleden begon te bouwen in een schuur. In een nieuw verschenen biografie is te lezen hoe de oer-Hollandse autofabrikant ondanks tegenslagen een unieke positie heeft verworven in de autoindustrie. Biograaf Koos Woltjes: ‘Bijna niemand weet dat Joop Donkervoort door de grootste autofabrikanten in de wereld wordt gezien als de belangrijkste ontwikkelaar van ultra-lichte sportwagens. Bovendien komen in Lelystad technische wereldprimeurs tot stand. Er zijn maar weinig auto’s zo technisch geavanceerd en tegelijk zo puur.’

Coolste auto ter wereld
In de biografie beschrijft autokenner Woltjes hoe de twintiger Donkervoort besluit om zelf sportwagens te gaan bouwen. Een stap voor stap proces dat begint met de bestelling een Brits Lotus 7 bouwpakket, waarna Donkervoort al snel uitgroeit tot een toonaangevende ontwikkelaar en bouwer van sportwagens.

Een Donkervoort heeft geen ABS of stuurbekrachtiging – de meeste modellen hebben niet eens een vast dak – maar de lichtgewicht Donkervoorts worden wel gezien als ’s werelds snelste en meest geavanceerde productieauto’s. Met bijna 400 pk op nog geen 700 kilo vliegt een Donkervoort D8 GTO in slechts 2,8 seconden van 0 naar 100. Dit is niet alleen mogelijk dankzij de samenwerking met Audi, dat de speciale motoren levert, maar vooral dankzij de liefde voor details. Aan het ontwikkelen van een nieuw klapraampje wordt net zoveel aandacht besteed als aan het tunen van de motor. Top Gear riep de D8 GTO uit tot een van de tien coolste auto’s ter wereld.

Zesendertig jaar na de productie van de eerste Donkervoort is de auto nog steeds de favoriet van autoliefhebbers in de hele wereld, van mensen die er jarenlang voor gespaard hebben tot verzamelaars die vinden dat de auto niet in hun collectie mag ontbreken.

Zakelijke achtbaan
Zijn eigenzinnigheid levert Joop Donkervoort niet alleen bijzondere auto’s op, maar ook een turbulent zakelijk bestaan. Veel moeilijke jaren werden veroorzaakt door de compromisloze aanpak van de oprichter. Woltjes: ‘Donkervoort is nooit bereid geweest om zijn ziel te verkopen. Donkervoort heeft altijd vierkant achter de kwaliteit en de stijl van zijn product gestaan. Joop ging altijd zijn eigen gang. Dat zorgde ervoor dat hij zo nu en dan in een zakelijke achtbaan belandde, maar het voordeel is wel dat hij nog steeds bestaat. Terwijl de meeste concurrenten failliet zijn of gewoon verdwenen, bouwt Joop met zijn familiebedrijf nog steeds dezelfde exclusieve no-nonsense auto’s.’

Woltjes ziet Donkervoort als een baken van de Nederlandse maakindustrie. ‘Als je kiest voor kwaliteit en je stinkende best doet, dan kun je tot de wereldtop behoren. Joop Donkervoort is een icoon, onze eigen Steve Jobs. Hij is niet alleen een voorbeeld voor autoliefhebbers, maar ook een voorbeeld voor ondernemers die de middelmaat willen ontstijgen. Donkervoort, de man én auto, is een verhaal over ondernemerschap en doorzettingsvermogen, over iemand die altijd tegen de stroom in is geroeid. Het is een verhaal dat nog nooit is verteld, zelfs voor Donkervoort-kenners is het nieuw.’

Inhoudsopgave:

  • Inleiding
  • De geboorte van Donkervoort Automobielen
  • De mooiste Seven ooit
  • Donkervoort en de Wet van de stones
  • De beleving van het circuit
  • De grote doorbraak
  • Een dichte Donkervoort
  • Het wonder van Lelystad en Ingolstadt
  • De wet van Lapine
  • Naschrift

Buch, Hardcover, 17 x 24,5 cm, 208 Seiten, ca. 40 s/w-Abbildungen, niederländischer Text
Einzelstück - Zustand: neu (signinert von Koos Woltjes)